Miraklet i Lourdes

Mit foredrag handler om håbet og glæden, sådan som den kommer til udtryk blandt mennesker, der er åbne for en religiøs dimension. Jeg ledsager det af billeder og lydklip fra mine fire rejser til Lourdes og inviterer i anden afdeling til en drøftelse af, hvad åndelig omsorg kan betyde for os alle.

Lourdes har 15.000 indbyggere og danner rammen for et almindeligt, fransk provinsliv. Samtidig er den centrum for verdens største katolske pilgrimsfærd, der hvert år fører mere end 6 millioner katolikker fra hele verden til byen. Historien fortæller, at Jomfru Maria i 1858 åbenbarede sig for den unge, lokale pige Bernadette Soubirous i Massabielle-grotten. Over grotten opførtes i 1876 en kirke og under denne endnu en kirke kaldet Rosenkrans-basilikaen. I hundredåret for Bernadettes åbenbaringer indviedes en underjordisk moderne basilika med plads til 25.000 pilgrimme.

Folk valfarter til Lourdes i håb om at blive helbredt. De deltager i messer i kirker og kapeller eller passerer forbi grotten, hvor Bernadette så Maria. Eller de følger de 12 stationer på en “Via Dolorosa” – vejen med Jesu lidelseshistorie. Rullestole skubbes rundt til de daglige processioner foran Immaculée-Conception Basilikaen. Og flere hundredetusind mennesker lader sig hvert år sænke ned i badekarrene med kildevand i håb om fysisk og åndelig frelse. Fra de mange vandhaner tappes hvert år 10.000 kubikmeter Lourdes-vand, som pilgrimmene tager med sig hjem i små flasker eller store dunke. Aften og nat fyldes fortovscafeer og hotelbarer med festende pilgrimme.

På mine rejser til Lourdes lærte jeg, at den “moderne” pilgrim først og fremmest søger åndelig helbredelse og medmenneskelig omsorg. Når mennesker bliver i stand til at acceptere, at sygdom og lidelse hører med til livet, opstår helt nye muligheder for at sætte pris på tilværelsen. Håbet og glæden er drivkraften i Lourdes.

Pris: kr. 4500,- + transport

Booking: 31689899 – info@sorenjuhl.dk